Sidebar

Ränneslättsturen

Ränneslättsturen arrangeras på småländska höglandet i Eksjö och har blivit ett av de mest uppskattade MTB-loppen i landet. Loppet går alltid av stapeln första helgen efter midsommar och i år är det söndagen den 28 juni som gäller. Ränneslättsturens motto är att ge cyklisten en minnesvärd upplevelse utmed banan och högsta service både före och efter loppet.

 

BANBESKRIVNING, 78 KILOMETER

Med 50% stigar och skogsvägar är Ränneslättsturen är ett av de mest stigrika loppen i cupen. Den maffiga masterstarten går ut från centrum för att snabbt övergå till cykling på grusvägar och breda skogsvägar där fältet sprids ut. I mitten av loppet är det tuffare terräng och mycket stigar för att på slutet lätta lite då benen känns stummare än vid start.

Sträckorna är fördelade på flera loopar som kommer in till två stora publikplatser utmed banan. På korta delar av banan ges valmöjligheter, nybörjaren med mindre cykelvana kan välja ett lättare parti, och den mer erfarne kan välja ett mer tekniskt parti som är något snabbare. Ett nytt tankesätt som tagits emot positivt. Med det ökade deltagarantalet senaste åren uppstod efter 10 – 15 km från start flaskhalsar som 245skapade trängsel i spåret, här har vi i år gjort förbättringar i bansträckningen för att eliminera detta. För att tillfredsställa alla smaker finns utöver långloppet på 78 km ytterligare en distans som är 41 km och det senaste tillskottet som är 21 km. Med de här tre distanserna kan vi ta emot alla från nybörjaren till yttersta eliten och ungdomar och föräldrar.

 

SNABBFAKTA Längd: 78 kilometer.

Start och mål: Olsbergs Arena.

Vätskedepåer: 3 stycken. Efter 20, 43 och 59 km från start.

Parkering: Området kring Olsbergs Arena.

Servering: Tävlingscentret vid Olsbergs Arena och publikplats Skidstugan

Publikplatser: Vid Olsbergs Arena samt vid Bjälmen och Skidstugan ute efter banan.

  

 

www.ranneslattsturen.se

 

HISTORIK 

Ränneslättsturen körs för 18:e året i rad och är sedan 9 år tillbaks ett av de etablerade loppen i Långloppscupen. Vi har haft en otrolig ökning i antal anmälda senaste fyra åren! Från 525 deltagare 2010 till 1200 anmälda 2014 gör att Ränneslättsturen blivit ett av de mest populära loppen i cupen. Förra året startades projekt ”20-sexton” i Ränneslättsturen. Det är en satsning där vi gör stora förbättringsarbeten på alla plan som löper på 2014 – 2016. En viktig del för oss är att kunna möta upp det ökade antal cyklister som kommer år från år med funktionellt tävlingscentrum, bana, publikplatser, information och service. Förra årets nyhet med tävlingsklasser för ungdomar var uppskattat och varm kocklagad mat efter målgång var ytterligare en höjdpunkt.

 

FLER LOPP UNDER ARRANGEMANGET

Ränneslättsturen 41 km 28 juni

Dam & Herr Motion, från 15 år

 

Tävling P15-16

Ränneslättsturen 21 km 28 juni

 

 

Dam & Herr Motion. Från 11 år

Tävling F/P 13-14, F 15-16