Sidebar

Cykling i världsklass utlovas på Mountainbike-SM

Nyheter
Typografi

Den 14-17 juli genomförs årets upplaga av SM i mountainbike XCO/XCE/XCR i småländska Värnamo. I stort sett hela Europa håller sina nationella mästerskap under samma helg, vilket innebär att de absolut bästa svenskarna kommer till Värnamo, bland annat de nykorade världsmästarna Jenny Rissveds och Ida Jansson, Emil Linde som vann sprinten på EM i Huskvarna och Alexandra Engen.

 

– Det är fantastiskt att vi har så många duktiga mountainbikecyklister i Sverige. Det kommer bli riktigt spännande att se dem cykla på våra banor nästa vecka, säger Keith Johansson, eventledare för SM.

Anmälningar
Arrangören hoppades på minst lika många deltagare som fjolårets SM som gick på Isaberg.

– Vi har något fler anmälda cyklister i år och räknar med att det tillkommer ytterligare några innan efteranmälningstiden är ute, runt 1000 starter, säger Geir-Inge Folkestad, tävlingsledare.

Banan
Arbetet med att bygga en specifik SM-bana började i höstas. Tack vare eldsjäl, många timmar kroppsarbete och finansiering av maskiner med hjälp av sponsorer har cross country-banan blivit verklighet. Området är publikvänligt och det kommer att vara spännande och fartfyllda tävlingar.

– Årets SM-bana erbjuder en enorm variation I terräng. Alskog, öppet åkerlandskap, bokskog, barrskog med kraftiga rötter på skrå och en brant grusvägsklättring till toppen är några av elementen. Mestadels består banan av naturstig men efter cirka två kilometer kommer man ut på själva arena, som är rafflande och publikvänlig. Där kommer de tävlande garanterat att lyftas fram med hejarop nedför droppen, över pumptracken, genom rockgarden och uppför liftbacken. Vi saknar det riktigt ståtliga höga berget men klättringarna är många och enligt mätningar gjorda av Metria finns hela 240 höjdmeter att bestiga. Det tillsammans med kluriga och arbetsamma partier kommer garanterat att ta ut sin rätt, menar Keith Johansson.

Tävlingarna arrangeras av tre lokala idrottsföreningar: Mix Sports Club, Anderstorp OK och Gnosjö FK och hålls på en helt nybyggd arena i friluftsområdet Borgen i Värnamo.

Program för SM-tävlingarna finns att läsa på mountainbikesm.se