Sidebar

SM-Silver & Seger i Cykelcross för Calle Friberg

Nyheter
Typografi

Helgen bjöd både på ett SM-silver och en skön seger på UCI C2-tävlingen på samma bana före 2 snabba danskar. Här rapporterar Calle Friberg.

 

Foto: Kjell Friberg

 

2013 hade jag en grym dag och och blev svensk mästare i cykelcross vid Stora Skuggan, på Norra Djurgården i Stockholm. Nu när SM återigen skulle hållas här var jag taggad att göra något bra igen. Även om jag denna höst inte kört mer än en träningstävling och sedan dessutom både varit sjuk och kraschat klantigt sista tiden, så ville jag försöka tagga till och få fram en liten form. Cykelcross passar mig rätt bra och det är tajta, tekniska och roliga tävlingar allt som oftast. Det som brukar vara det enda frågetecknet är om skallen orkar ladda om efter en lång mtb-säsong. 

Lördagens SM blev tufft, speciellt när jag utan cup-poäng fick stå i sista startled av 60 pers. Men fick till ett bra förstavarv och kom upp till täten ute på varv 2. Vi var sedan 6 man som höll ihop tills det var 2 varv kvar då först Fredrik Edin och sedan Mattias Wengelin attackerade. Jag följde då först med Wengelin som fick några meter och jag lyckades inte riktigt täppa till. Under det sista varvet så höll det sig på ett par sekunder som sedan stod sig in i mål. Små marginaler i cykelcross. Mattias körde starkt på slutet så det är bara att gratulera. Men jag är skapligt nöjd ändå med ett SM Silver, även om man vill vinna när man är såpass nära. 

Kände mig taggad till söndagens Internationella UCI C2 race på samma bana. Vi hade då besök av den danske cykelcrossmästaren Kenneth Hansen samt supertalangen och MTB Juniorvärldsmästaren Simon Andreassen. Även idag startade jag från sista startled men kom snabbt upp till täten på första varvet. Sedan ut på varv 2 så höjer jag farten och det är lite oreda där bakom. Jag höjer då farten lite till och får en snabbt 10-15 sekunder. Dansken Hansen börjar sedan ta in på mig och jag slår av en aning för att kunna hänga på när han kommer. Men han täpper aldrig riktigt till. Så med 2,5 varv kvar så trycker jag gasen i botten och känner att detta kan hålla om jag inte gör några missar. Benen svarade bra och jag utökar till 45 sekunder vid målgång. Riktigt skönt! Kul med cykelcross :-) 

Med detta så är mitt tävlande för denna säsong över och det blir nu lite paus i cyklandet, en skvätt semester och sedan planerande för nästa år. 

En summering kommer från denna roliga och framgångsrika säsong kommer inom kort.

Ride on / Calle