Sidebar

Test: Cykla MTB i grupp - Cycleday Värmdö

Nyheter

Har du upplevt MTB-cykling i grupp, eller är du en av alla dom som bränner långa sköna MTB-pass för dig själv i skogen och längs grusvägar? Kanske har du en eller två kompisar som hänger på sporadiskt ibland, men mest är det bara du och cykeln? 

 

Då är det kanske är dax för något nytt för att väcka cykel-inspirationen till liv igen. MTB-cykling i grupp med flertalet tidigare obekanta cyklister blir något annat än bara en "träningsrunda". Social-cykling kan man kanske kalla det, med det innehåller fler nyanser än så.

Jag hänger med cykelgruppen "Cycleday" på Värmdö för en halvdags MTB-runda. 

Gruppen är ett löst sammansatt gäng med en facebook-sida där det dyker upp stigrally mm när det är dax. Vi ses en lördagsmorgon, solen tittar fram lite då och då mellan blygrå moln. Det har regnat ordentligt under natten men nu är det uppehåll och ganska varmt i luften.

Efter en kort samling med hejande på varandra rullar vi norr ut på Värmdölandet längs för mig nya stigar. Halva gruppen känner varandra sedan tidigare medan andra halvan bara har varit med någon gång tidigare.

Tempot längs stigarna börjar i ganska lugn crusing-takt. Det visas stor hänsyn och vi stannar upp vid flervägskors för att vänta in svansen. Snart kommer vi in på lite längre sammanhängande skogsstigar och tempot ökar litegran så man får ett skönt flyt men utan att bli särskilt hårt ansträngd. 

Efter en dryg halvtimme blir det ett litet kort snack-stopp i en vägkorsning. Dricka, cykelmek, någon släpper ut luft ur sina dämpare medan någon annan langar fram en gaffelpump för att assistera. En skön och glad avslappnad stämning. Jag upplever ingen tävlingshets där stora egon ska vinna och komma först.

Snart går stigrallyt vidare längs myllret av alla stigar som korsar det glest bebyggda värmdölandets mitt. Tempot, ett skönt flyt, består och jag kommer till insikt om att det är nog det här som är MTB-cykling i grupp. Och jag tycker det är riktigt trevligt! Visst, jag kommer inte steka mina ben lika hårt som vid ett vanligt träningspass i MTB-skogen, men å andra sidan håller vi på lite längre. 

Många långa sköna stigar senare så landar vi vid gårdsbutiken vid Nora gård. Här blir det kaffe och macka i trädgården och mer tid för att snacka cykel, erfarenheter och tankar kring nästa cykelköp. Några passar på att bytlåna cykel och tar en sväng över gårdstunet för att jämföra känslan.

Vi får höra av vår "guide" att på stigen vi ska ta vidare såg de en varg, igår! Eller en stor lös gråhund djupt inne i skogen? Men en koll på länsstyrelsens hemsida visar på flera vargobservationer i samma område det senaste halvåret. Lite spännande blir det allt.

Sisådär 3 timmar är vi ute innan stigen har tagit oss tillbaka till start. Som sagt, många långa stigar i ett skönt tempo blev det. Många småstopp här och där för att vänta in siste man, men stor hänsyn till allas olika nivå och förmåga. Inga sura miner någonstans.

Det jag upplever som största behållningen av MTB-cykling i grupp är den trevliga stämningen och alla nya stigar man får upptäcka. Trots att det inte var det tuffaste träningspasset man fått så har det bidragit starkt till känslan av glädjen i MTB-cykling. Ofta är man ju ganska slut när man rullar in cykeln vid husknuten efter en träningsrunda, men nu känner jag direkt att jag vill ut i skogen på cykeln igen. MTB-cykling är kul!

Stort tack till MTB-gruppen "Cycleday" för en trevlig dag på Värmdölandet.

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR