Sidebar

Mountainbike-event på kalfjället

Nyheter

Bydalens Wärdshus tillsammans med Åtta Årstiderna i Tossåsens sameby, i sammarbete med MTB24.se, satsar på det smått unika konceptet fjällcykling. Tar man ordet mountainbiking och översätter till svenska så ligger ju ordet fjällcykling nära.

 

Arrangemanget som går av stapeln den 26-28 augusti är ett 3-dagars event med helpension. Trimma formen, finslipa tekniken och upplev fjällen på ett sätt du aldrig gjort det tidigare. Vandringsstigarna och de rösade lederna avverkas i rask takt och allt ifrån vattendragen och forsarna, de vackra fjällbjörkskogarna till de mäktiga kala högfjällsplatåerna hinner upplevas många gånger om på bara några få dagar.

För mer information om 3-dagars eventet, klicka på denna länk: MTB-Cykling i Bydalen

Bydalen ligger under timmen från Åre som är väl etablerat inom downhill-cykling. Men Bydalens koncept är inte på något sätt likt Åres. Här satsar man på cross country utan liftar som tar dig upp för fjällsidorna. Det är snarare ett komplement till Åre och cykelsporten MTB i fjällen. Många i Sverige har goda möjligheter runt om i landet till sköna single tracks slingor i skog och mark. Men att komma upp i riktig vildmark och cykla på kalfjället är något få har upplevt.

Vi på MTB24.SE har varit på plats och under tre dagar provcyklat tre av slingorna ”Postturen”, ”Fäbodbacken” och ”Falkfångarn”.

Bydalens MTB-slinga ”Postturen” är en riktigt härlig fjällcykling i snudd på obanad terräng på kalfjället. Postturen har fått sitt namn efter den gamla samiska poststigen som går i nord-sydlig riktning över högplatåfjället Dorpe. På kartan en namnlös platå som sträcker sig från Hosjövalen i norr ned till Visjön i söder. Namnet Dorpe används av lokalbefolkningen. Postturen har sin början precis tvärs över vägen från Bydalens Wärdshus. Framför den anrika fjällgården passerar landsvägen som sträcker sig från orten Hallen vid Storsjöns kant in väster ut mot Höglekardalen.

MTB-slingan “Fäbodbacken” är en kortare men tuff tur om man vill bränna av sig lite kalorier och få en vidunderlig utsikt. Slingan har sin början direkt nedanför Bydalens Wärdshus i riktning väster ut. Bara 100 m fram längs landsvägen viker man av upp mot fjället på första grusvägen. Här börjar klättringen som kommer pågå en bra stund framöver de närmaste 4 kilometrarna. Väl uppe vid vindkraftverket är det väl värt mödan för att kunna spana ut över den mäktiga synen ner i Bydalens dalgång med det branta berget Drommen mitt emot.

Mountainbikeäventyret dag 3 är ”Falkfångarn” som bjuder på riktiga styrkeprov. Men belöningen blir mäktiga lättcyklade höga fjällplatåer och vyer. Falkfångarn börjar med elljusslingan rakt nedanför Bydalens Wärdshus, längs sjökanten väster ut. Upp på vägen i Höglekardalen och in vid liften mot Dromskåran. Slingan i sjökanten på två kilometer är perfekt uppvärmning inför dagens riktiga styrkeprov som börjar i Pisten upp mot Dromskåran. Det är bra att veta att de närmaste 45 minuterna kommer man få bita i ordentligt och vandra upp med cykeln 90% av sträckan till Dromskårans krön. Sen väntar belöning för mödan. Trots den något svårtillgängliga början är vi helt eniga om att cyklingen uppe på högfjällsplatån var snudd på magisk. Vyer som man inte möter någon annanstans. Väl värt äventyret!

 

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR