Sidebar

Cykla MTB på semestern!

Resor

 Trött på att sippa på paraplydrinkar vid polkanten? Klarar sig familjen på egen hand...

...vid stranden några timmar? Då är det läge att smita iväg på en MTB-tur.

En snabb googling ger ofta träff på några MTB-turer i området till några turistvänliga och natursköna ställen. Mitt tips är att skippa all sightseeing-cykling och istället ta kontakt med någon av de lokala MTB-uthyrarna eller tour-fixarna, ofta går det att skaka fram lite roligare cykel än de vanliga turist-MTB som erbjuds. Men om enda alternativet är en hel-stel 90-tals MTB så funkar det också, bara man får komma ut och trampa.

De lokala MTB-firmorna kan ofta, om man har lite framförhållning, erbjuda en guide som kan få upp tempot på de lokala single tracks som finns i området. Det istället för att cruisa runt och titta på solnedgångar och vattenbufflar i något turistanpassat sandal-tempo.

En lokal bike-adventure-firma I Phuket, Thailand (Amazing Bike Tours)  som ordnar de vanliga turist-cyklingarna skriver på sin hemsida:

 Custom Made bike tours

  • Can’t find a bike tour to your liking listed on our website?

  • Want something more challenging than the rides featured on this site?

På en e-mailfråga om de kan sy ihop en cykling för mer erfarna mtb-cyklister utanför de vanliga sightseeing turerna får jag följande svar:

Thanks for your email and interest in Amazing Bike Tours.
We do have one ride that is not listed on our website called "Phuket Mountain Challenge". This is a very tough half day ride, 95% of the ride is on steep hills both up and down, both on and off road. To be able to join this ride guests must have a high level of fitness and love hard climbs, plus have a reasonable level of skills with regards to mountain biking to be able to handle the off road sections.
We offer this tour on special request only.

Kruxet här är att det krävs minimum fyra betalande cyklister för att få igång minibussen och jaga ut guiden i skogen. Men allt är förhandlingsbart. Efter lite e-mailande fram och tillbaks får jag till det med att "bara" betala dubbla priset och att vi cyklar de 7 km fram till bergen. Helt OK tycker jag för en halv dag med privat guide.

Min guide är James, VD för firman www.amazingbiketoursthailand.asia. Han är en glad engelsman i 30-40 års åldern som varit bofast i Thailand i 12 år och just genomfört sitt första Ironman. Cykeln han plockar fram är en något skamfilad Trek. Däcken är av sorten "cykla till jobbet typ" och något slitna. Det får han höra, men det får funka ändå. Clipspedaler typ SPD hade han inte, så det blir jumpadojorna på. Något jag hade räknat med. Efter lite fixande så framhjulet slutar glappa så ger vi oss iväg.

Trafiken är som den är, kaotisk och på vänster sida. Men cyklingen här flyter ändå på förvånansvärt odramatiskt.

Snart viker vi in på mindre vägar. Målet är att avverka alla slingrande bergsstigar på öns syd-ända och ta oss upp till "Big Budda" på bergets topp. Stigarna som möter oss är av riktig djungelboken-typ med bananträd och slingerväxter.

Det är rolig och utmanande cykling. Många av grusvägarna och stigarna har djupa fåror från de senaste skyfallen, när det nu var, men underlaget är krut-torrt och som fint mjöl på sina ställen. Önskemålet hade kanske varit att hitta en milslång fin slingrande single track att få upp flåset på, men här går allt brant uppför eller brant nedför. Flåset får garanterat jobba i långa slingrande stigningar som ibland blir för mycket för både mig och min Ironman-guide, så vi får snällt kliva av och gå.

  

Solen har kommit upp högt på himlen, men en lätt bris svalkar skönt uppe i bergen på lite höjd. Efter några timmars trampande närmar vi oss toppen med Big Budda. Min guide stannar till och halar upp några "energybars" han inhandlat på den lokala marknaden. Det är kokos med brunt socker i en kudde av klibbigt ris, inlindat i ett bananblad. Smakar riktigt bra, som när man var liten och åt upp smeten till kokos-topparna man skulle baka. Uppe på toppen blir det en kokosnöt också som sportdricka.

  

Efter obligatorisk titt på den stora buddan ger vi oss av igen och viker in på slingrande små grusvägar. På en bergstopp har någon byggt ett hus mitt i vägen så vi slinker lite försiktigt tvärs över deras gårdsplan för att komma vidare. Men de vinkar bara glatt tillbaka. Efter att ha varit ute ungefär 4 timmar börjar benen kännas något stumma av alla tuffa klättringar. Vägen ner till Kata Beach där cykelfirman ligger övergår snart till en brant slingrande asfaltsväg. Jag känner mig helnöjd med dagen och ser fram mot att vila benen och kroppen nere vid stranden efter lunch.

Så semestertipset inför sommaren: Smyg-googla de MTB-möjligheter som finns i närheten av semestermålet.  Meddela ressällskapet att det råkar finnas en MTB-firma i närheten som du upptäckte av en slump. Så klart att det finns en lucka i semesterplaneringen som du kan sticka iväg på. Bli en harmonisk semesterfirare och få en kanonsemester!

 

 

 

ANNONSERA HÄR
ANNONSERA HÄR